Astăzi mă tot gândeam că mâine încep anul II de facultate. Cum am mai tot zis sunt la Comunicare și Relații Publice la SNSPA. A fost o a 2-a opțiune. Motivul pentru care am ales-o a fost, desigur, că în ultimii ceva ani vorbesc mult (și prost câteodată). Cred că asta se trage și din cauza faptului că atunci când eram mic eram super timid și abia de puteai scoate de la mine 3 cuvinte cu cleștele. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. Dar vreau să clarific un lucru’ de la bun început, dacă încă se crede că dacă ești la comunicare vorbești mult și înveți să vorbești, ei bine, în cazul acesta trebuie să dezmint temeinic treaba asta.
Anul trecut pe vremea asta mă pregăteam psihic pentru ceea ce urma să vină. Scăpasem de experiența bacalaureatului și ieșisem din sistemul mizer de învățământ primar, gimnazial și liceal. Urma altceva, acel ceva pe care-l așteptam: să fac ce-mi place. Și-mi place la nebunie ce se întâmplă la S.N.S.P.A. Bine, acum, orice pădure are uscăciunea ei, dar o să dezvolt și părțile mai puțin plăcute din viața de studenție.
Cu desaga pe umăr pornesc spre prima zi în care aveam de-a face cu primul curs. Colegii, o bună parte dintre ei, îi cunoscusem deja. Dacă cei din anii mai mari sau cei care au terminat se plângeau de clădirea din Povernei și cea de la Polizu, ambele cu buline roșii, noi aveam să fim primul an care avea să înfrunte drumul lung de la 1 mai sau Piața Presei până la facultate. Un periplu prin câmp. Nu mai are rost să precizez ce mișto e să faci drumul ăsta iarna. Că atunci ajungeam tot mai rar la facultate. 🙂
Hai să o spun un pic mai punctual că altfel simt că mă pierd în detalii cu care n-aș vrea să vă plictisesc.
- Cum sunt materiile la SNSPA? – Multe, unele foarte mișto, altele plicticoase și fără să poți găsi o logică pentru care faci materia respectivă. Cu multe informații prețioase, de care cel mai probabil nu auzeam neam dacă nu eram aici. Și pentru cei care zic că facultatea asta este una unde o cam freci la rece toată ziua, ei bine, nu e chiar așa. E de muncă, evident, dacă îți place ce se întâmplă și dacă într-adevăr vrei să faci ceva cu facultatea.
- Cum sunt profesorii la SNSPA? – Acum nu vreau fiu hateraș, dar, din poveștile pe care le-am auzit din stânga și-n dreapta, față de cei de la Universitate sunt cu mult peste. Personal, nu știu cum sunt cei de la Universitate, dar pe meleagurile noastre sunt deschiși, prietenoși, unii ursuzi și inabordabili. Vorbeam cu cineva ieri care chiar îmi pusese întrebarea asta și mi-am dat seama că dacă ai un profesor, doi cu care să fii prieten și care să te ajute cu orice, apăi, e mare lucru. O să fie atât profi pe care nu-i înțelegi neam, dar și genul de profi la care nu poți nota nimic fiindcă ești fascinat de ce bagaj de cunoștiințe poate avea omul din fața ta.
- Cum sunt colegii? – Depinde foarte tare din ce unghi privești treaba asta. Fără să jignesc pe nimeni, la fel cum sunt foarte, foarte mulți cu care poți lega prietenii, cu care poți discuta pe n subiecte la o cafea, cu care să faci proiecte mișto și să stai la caterincă, la fel de mulți sunt care nu știu ce caută la facultatea asta. Mă refer la genul de oameni care fac o facultate doar pentru o diplomă și care nu-s deloc implicați. Mi se pare că trebuie să te implici foarte tare extra facultate pentru dezvoltarea ta personală. Ce ni se predă în facultate constituie doar o bază teoretică, pe care, fără studiu și practică extra mori de foame după ce termini facultatea.
- Cum sunt examenele/ sesiunea? – La fel ca la punctul anterior, depinde de fiecare cum privește lucrurile. La S.N.S.P.A e de învățat, repet. Sunt multe cursuri la care nu trebuie să mergi pentru a trece, cursuri la care nu poți sta fiindcă adormi (la propriu), dar și cursuri la care mergi de drag. Asta se reflectă foarte tare și în sesiune. La alea mișto o să iei întotdeauna notă mare, pentru că înveți de plăcere, la altele riști să tocești și să nu le iei. La fel cum mai e nevoie și de puțin noroc pentru a trece la anumite materii, dar nu divulg mai multe, las să descoperiți singuri. Poți să înveți tot anul sau cu o seară înainte, tot de tine depinde ce faci când ești cu foaia în fața și când timpul te presează. 🙂
- Ce oportunități ai? – Mno, aici sunt foarte multe de atins. De la asociații studențești, evenimente, ieșiri făcute de profi (spre norocul meu am prins o treabă d-asta mișto), internship-uri la conferințe, cursuri cu invitați și workshop-uri, toate sunt la îndemână. Depinde de cât de tare vrei să te implici. Și ar fi chiar păcat să nu te implici acum.
În linii mari, sper că am atins cam tot ce era de atins. Una peste alta, viața de student la SNSPA e mișto, depinde de fiecare cum profită de asta.
Să fie cu seara bună și un an ușor! 🙂
Pingback: Experimentul închisorii Stanford | Spectacolul Vieții Cotidiene
Pingback: 5 tâmpenii pe care trebuie să le suporți ca student la SNSPA - Cosmin Cengher
Pingback: Revista PR Forward arată și este foarte mișto! - Cosmin Cengher
Exista o batalie pe locurile de admitere?
Nu e chiar așa mare bătălie, Ana. 😀
Cosmin Cengher, stii cumva daca dau la management, eu venind de la profil uman, va fi un dezavantaj? Cata matematica se face? Plus, cum e la SNSPA?
Nu știu foarte multe despre Management, dar am peieteni care nu erau mulțumiți de facultate. SNSPA nu e chiar ce te aștepți să fie, după câteva luni o să-ți dai seama că nu ai făcut chiar cea mai bună alegere.
Mai caută pe blog, am mai scris câteva articole despre SNSPA.
Dar la specializara la care ești tu, cum este? Admiterea e ok? MATERIILE SUNT OK? Vin de la uman, iar faza cu dreptul mi se pare boring si nu ma vad făcând asta.
Admiterea e ok – eu am dat la română și deja veneam cu niște informații în urma Bacalaureatului. La istorie sau la celelalte materii am înțeles că e un pic mai greu și corectura e un pic mai exigentă.
Dacă vii de la uman sunt sigur că o să te descurci fără probleme.
Așa cum ziceam și în articol, sunt materii super boring la care înveți că tre să treci și te gândești cu ce o să te ajute pe viitoare și materii la care n-o să simți că înveți pentru că sunt foarte multe informații mișto. Depinde foarte tare de ce-ți place și, de fapt, de o să-ți placă să faci în continuare.
Aș zice să te uiți atât peste programa de la Comunicare SNSPA, cât și de la Publicitate, dar să arunci un ochi și la Universitate, la FJSC. În mare e cam la fel, dar măcar îți poți face o idee.
O să încerc să scriu săptămâna asta niște articole „după 3 ani de SNSPA” și o să poți citi acolo mai multe. 😀
Mulțumesc mult, Cosmin! Aștept articolul. 😉
Buna ! Admiterea la geografie este asa grea ? Stiu ca inainte nu se dadea examen
Ești sigură că se dă examen și la geografie? 😀
Ma poate ajuta cineva cu o parere despre admiterea de la Adm. Publică? Câti profesori sunt la interviu?