Sari la conținut

Ce-am învățat din primul an de blogging

Astăzi împlinesc primul an de blogging. La mulți ani, dragă blogule!! 😀 Anul trecut, pe vremea asta scriam și publicam primul articol. De fapt, doar îl publicam pentru că din panica de a nu scrie, îmi scrisesem câteva articole în word și le salvasem în laptop. Dar bine am făcut că am luat decizia de a posta și de a începe blogul ăsta. Am zis că bine am făcut? Nu-i nimic, o mai zic o dată. :))

Îmi plac momentele când tragi linie, te detașezi un pic, te uiți în urmă la ce ai reușit să faci și abia atunci vezi lucrurile cu alți ochi. M-am uitat ieri la primele articole pe care le scriam – erau execrabile sau nu mai rezonez atât de tare cu ele. 😀 Mă gândeam să vă zic care-s cele mai importante lucruri pe care le-am învățat în anul ăsta.

7 lucruri pe care le-am învățat în primul an de blogging

  1. Am învățat să am răbdare – nu știu dacă e cel mai important lucru, dar blogging-ul necesită răbdare, multă. Nu poți să ai succes peste noapte și chiar dacă ai, e nasol. Pentru că te lași pe tânjală!  Zici lasă că-mi merge când de fapt, abia atunci trebuie să tragi tare. (articolul ăsta a făcut vreo 15 mii de vizualizări în 2 zile și mă debusolase, eram în culmea fericirii, dar nu mai scriam nimic)
  2. Am învățat că trebuie să muncești (MULT) – am învățat că blogging-ul e un business super mișto (grație lu’ Chinezu) dacă știi cum să-l gestionezi și cum să lucrezi. Și când mă refer la cum să lucrezi, ei bine, asta înseamnă să scrii mult (și bine, dacă se poate). Am strâns 265 de articole – nu știu dacă înseamnă mult, puțin, slab sau bun. Eu sunt mulțumit, dar știu că trebuie să trag și mai tare. 😀
  3. Am învățat că oamenii sunt cei mai importanți – că trebuie să scrii pentru ei, nu pentru tine. Mi se pare că blogging-ul nu e un jurnal personal, ci mai mult de atât, o pârghie între tine și public, între tine și oameni. Și dacă nu știi cum să le dai conținutul, o faci cumva degeaba.
  4. Am învățat că sunt oameni super mișto în blogosferă – când am început mă gândeam că în primul an de blogging nu o să fiu cunoscut și că nu o să cunosc oameni faini, cu care rezonez, cu care mă hlizesc de fiecare dată când am ocazia. Oameni cu care legi niște prietenii foarte mișto. Nu are rost să-i enumăr, sper că se știu ei. 😀
  5. Am învățat că trebuie să fii prezent și „să fii acolo” – la evenimente, conferințe, lansări, orice, doar să fii acolo. Doar așa lumea te asociază cu o față și își dă seama că tu ești „ăla”.
  6. Am învățat că nu o sa fac bani din primul an de blogging – dar o să am o mulțime de multe alte beneficii care, mai târziu, o să mă ajute enorm. Dar banii o să vină dacă muncești. Cel puțin în mintea mea așa e, imposibil să nu vină și partea financiară după ce muncești mult.
  7. Am învățat că online-ul e cel mai bun loc unde merită să fiu – dacă s-a terminat primul an de blogging și încă sunt convins că partea asta de online e un viitor foarte bun, atunci #narecesafierau. Acum pe bune, chiar cred că totul se va transforma în online și vreau să fiu ancorat aici când o să vină momentul ăla. 😀 Și cu dorința de a face numai asta, de a scrie articole, dar încă nu pot să alimentez drogul ăsta numit blogging. :))

Cam așa s-ar traduce primul an de blogging, cu multe experiențe faine, cu multe învățături, cu greșeli și multe bucurii. Sunt curios ce-mi rezervă al doilea an. E la fel de mare provocarea ca atunci când am început să pun primul articol aici. Doar că acum e cu o responsabilitate un pic mai mare. 😀

6 comentarii la „Ce-am învățat din primul an de blogging”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: