Sari la conținut

Primele Joburi: între bani și experiență

Dacă aveți curiozitatea și timpul să vedeți care au fost primele joburi ale oamenilor, să știți că puteți să-i stalkeriți pe hashtag-ul #first7job, pe Twitter. Și e chiar interesant să vezi ce-au făcut oamenii până în momentul ăsta – motiv pentru care, provocat de Malaezu, m-am gândit să zic și eu cum văd treaba cu primele joburi pe care le poți avea și pe care le-am avut.

Undeva pe la vârsta de 15 spre 16 ani, nu mai țin minte exact, m-am hotărât că e cazul să fac și eu niște bani de buzunar. Cât să nu mai trebuiască să le dau socoteală alor mei ce fac cu banii sau pentru ce-mi trebuie acei bani pe care îi ceream de la ei. Știu că primul lucru atunci când ești la vârsta aia și vrei să faci ceva bani este să dai căutare pe Google. Nu acceptam ideea de a lucra la Mc Donald’s. Am tot respectul pentru oamenii care fac asta. Serios, mi se pare o muncă titanică să reziști acolo și mi s-a părut că nu e de mine. Singura variantă care mi se părea potrivită și care mă atrăgea era „să fac promoții.” Adică, altfel spus, să fiu promoter.

Aveam niște prieteni care deja făceau asta și a fost mai simplu să ajung la firmele care aveau nevoie de oameni. Am fost la interviu și, bucurie mare, fusesem acceptat. Atunci era o bucurie să muncești pe 7 – 8 lei pe oră. Să nu mai zic că, dacă dădea ăl zeu vreo promoție unde să fii plătit cu 10 lei pe oră, erai un mic baștan sau ceva. :)) Mno, m-am „angajat” la 2 astfel de firme. Fine, angajat e mult spus, cred că în contract eram, de fapt, colaborator. 😀 Am făcut cam tot ce vă trece prin cap, de la promoții în magazin până la îmbrăcat în mascotă și pus produse în raft. Chestia nașpa era că veniturile erau mari doar dacă prindeai ceva foarte mare, care să țină mai mult. Altfel, prindeai una la ceva timp și banii îți ajungeau doar pentru o bere la colț cu băieții. Cam așa arăta unul din primele joburi pentru mine.

A urmat o perioadă în care nu am mai avut vreun job. Nici nu aveam cum. Începusem „intensiv” cu actoria și repetițiile îmi mâncau destul de mult timp. Plus de asta, venea cu pași repezi clasa a 12-a și voiam să mă ocup de școală și actorie. De carieră, gen. Atunci credeam că urma să am o carieră în actorie. Am mai zis povestea, o găsiți aici, nu insist. După am mai pus niște muzică la evenimente private (nunți, botezuri, cumetrii și înmormântări, cum îmi place mie să spun 😀 ), asta pentru că nu puteam sta departe de o mare dragostea de-a mea – muzica. 😀 E mișto, făceai și un ban în plus și te mai și distrai.

Am intrat la SNSPA și de atunci am început să cred foarte tare în conceptul de „Do More!”. Să faci cât mai multe pentru experiența din domeniul în care vrei să muncești. Și să nu faci o facultate doar pentru diplomă. Au urmat multe internship-uri (fie în agenții de Comunicare și Relații Publice, fie în agenții de Advertising) și proiecte în care m-am implicat. Să le numesc joburi? Nu, pentru că nu am fost plătit. Mi se pare că ideea de job este abia atunci când ești plătit pentru munca pe care o faci. Și, da, trebuie să fii plătit într-un internship. Dar, ghiciți ce, internship-urile de pe la noi, în marea lor majoritate, sunt doar o exploatare continuă (a scris Marius despre asta acum ceva timp).

Mie mi-a plăcut să fur din fiecare loc câte ceva. Și asta, pun pariu că o să vă ajute. După mi-am făcut blogul, i-aș spune cel mai mișto job pe care-l am și de la care nu aș renunța niciodată – pentru că lucrez pentru mine. Probabil că ați spune că „ce job mai e și ăsta”, spun doar că, dacă investești în direcția corectă, e un business superb. Și o meserie care îți va da dependență. Să scrii pe blog nu este altceva decât o muncă continuă cu tine pe care o faci pentru oamenii care te urmăresc. Și da, ador să fac asta. 😀

Acum sunt am fost Social Media Junior la Asociația Green Revolution. Printre proiecte mă ocup cu mare drag și de Roaba de Cultură, știți voi, locul ăla mișto din Parcul Herăstrău. Să vă zic o mică povestioară cu asta. Acum vreo 2 ani descopeream locul ăsta minunat și parcă ceva-mi spunea că trebuie să lucrez acolo. Știți cum e faza aia cu ai grijă ce-ți dorești că s-ar putea să ți se îndeplinească? Așa și eu. 😀

Social Media Junior este un job super mișto. Un job la care, într-adevăr, dormi foarte puțin pentru că te gândești mereu cu ce poți să vii nou și să fii la fel de bun ca până acum. Și asta, are, în mare parte, legătură cu blogul și cu celelalte locuri/ internship-uri în care am fost. Pentru că, fiind în domeniul comunicării și furând câte puțin din fiecare, atunci când ajungi să fii plătit pentru munca ta, ei bine, o să dai tot ce ai mai bun. 😀

Concluzionând, primele joburi poate o să te dezamăgească sau poate nu vor fi chiar pe filmul tău. Dar așteaptă, la un moment dat o să vină ăla care o să-ți aducă foarte multe satisfacții. Provocarea era să fac un top cu primele joburi. Nu pot să fac un top, pot doar să zic că fiecare loc în care muncești îți aduce ceva, fie bani, fie experiență, fie realizări personale.

Fiind pe sistem de leapșă, o venit momentul să o dau mai departe. Mi-ar plăcea să văd care au fost primele joburi pentru: Andreea, Gulia, Marius Vasilescu, Radu.

Voi ce părere aveți, la un job, ce e mai important: să faci bani sau să acumulezi cât mai multă experiență? Aștept răspunsurile voastre în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: