Sari la conținut

Nu face o facultate pentru diplomă. E important să și rămâi cu ceva de pe urma ei!

Sunt departe de a fi în măsura în care să dau sfaturi, dar zic și eu ce mi s-a părut important după primul an de facultate – să nu treci ca gâsca prin apă și să faci o facultate pentru diplomă. Doar așa nu mori de foame după ce o termini.

Acum că s-a terminat liceul, bacalaureatul, cel mai probabil mulți se vor îndrepta către o facultate. Către un domeniu pe care îl găsesc interesant și plăcut. Fie că este Medicină, Drept, Comunicare, Relații Internaționale, Jurnalism, Finanțe, important este să-ți placă maxim ce urmează să faci. Știu foarte multe cazuri de oameni care au dat la o facultate doar pentru că aia își doreau părinții lor. Din punctul meu de vedere, este cea mai idioată chestiune pe care o poți face – să mergi la facultatea pe care părinții tăi o văd potrivită pentru tine.

Din ce am observat, începe din ce în ce mai puțin să se pună accent doar pe o diplomă. Important este ce poți face tu și cu ce ai rămas din 3-4 ani de facultate plus un Master.

Nu mai e ca-n liceu. Și eu eram genul de elev care nu-și făcea temele. Știu, pare un exemplu banal, dar, în facultate, lucrurile se schimbă radical. Ar trebui ca unele teme pe care le ai să fie o plăcere pentru tine. Nu neg că sunt și materii pe care nu le găsești interesante, sunt cu duiumul, însă e mult mai important să înveți singur, acasă. Într-adevăr, la facultate ți se oferă o bază, mai mică sau mai mare de unde să pornești. Continuarea trebuie să fie susținută de tine, să citești pe domeniu, să afli lucruri care te pot ajuta. Sau lucruri care nu te vor ajuta sau cel puțin tu consideri că nu te vor ajuta. Și înțeleg asta perfect. Este foarte important să-ți filtrezi informația pe care o ai la dispoziție și, dacă nu este cea potrivită, să mergi și să cauți în altă parte.

La fel de important, pentru mine cel puțin, este să te implici! Proiecte, prezentări, speech-uri pe care trebuie să le susții. Vorbește-le oamenilor și stai în fața lor. Nu zic că e cel mai plăcut lucru, dar simți ce vine de la ei și dai mai departe din tot ceea ce deții tu. Fă-ți temele pe care le ai, pentru că la multe o să descoperi lucruri noi și lucruri de care nu ai auzit niciodată.

Lucrează în echipă. Știu nu este cel mai plăcut lucru uneori. Dar este important să-ți găsești un grup de oameni pe care te poți baza și în care poți avea încredere. Genul de persoane ce rezonează cu felul tău de a fi și genul ăla de persoane care să-ți prindă ideile din zbor. Tu să începi o idee și celălalt să o preia, ducând-o mai departe, îmbunătățind-o prin ideile pe care le are.

Citește cărțile pe care le dau profii. Nu sunt cel mai bun exemplu pentru asta, dar dacă faci asta o să-ți fie mult mai simplu. Zic acest lucru, pentru că pe mine chiar m-a ajutat. Bine, le-am citit și pentru că mi-au plăcut maxim și mi-a plăcut mult subiectul despre care se vorbea în cartea respectivă.

Fură din mers! De la profi, de la colegi, din practică, de la oameni care activează în domeniul pe care ți l-ai ales. Sunt un ciorditor mare, am furat multe lucruri de la oameni. Vorbesc aici strict de lucruri profesionale ce mă pot ajuta în meseria pe care mi-am ales-o!

Nu face o facultate pentru diplomă și atât! Nu o să te ajute la nimic, important este tot pachetul informațional pe care-l deții. Atât teoretic cât și practic. În orice ai face, important ești tu, nu o bucată de hârtie care poate să nu aibă nici o importanță uneori.

Și profită de timpul mișto pe care-l ai în timpul facultății.

2 comentarii la „Nu face o facultate pentru diplomă. E important să și rămâi cu ceva de pe urma ei!”

  1. Pingback: Viața de student la S.N.S.P.A | Spectacolul Vieții Cotidiene

  2. Pingback: Cum am ajuns să fiu intern la Golin | Spectacolul Vieții Cotidiene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: