Sari la conținut

Mobile vs Desktop – câteva idei de la Mobifest

Am fost ieri la Mobifest, o conferință în care am înțeles cine iese câștigător din bătălia Mobile vs Desktop. Cred că puteți să vă dați seama că trăim în era Mobile și că această entitate „omniprezentă” câștigă. Nu știu care e primul lucru pe care-l faceți atunci când vă treziți, dar aș putea să zic cu o mare siguranță că puneți mâna pe telefon. Fie că e alarma pe care o mai amâni cu 5 minute, fie că e Facebook-ul sau mail-ul. 😀

Am ajuns în a doua parte a conferinței și am picat la țanc pentru a vedea isprava pe care au făcut-o cei de la L’Oreal Paris cu MakeUp Genius: o aplicație pentru machiaj virtual. Puteți vedea filmulețul de prezentare aici. Mie mi-a plăcut ideea și mi se pare gândită la fix pentru doamne și domnișoare. Asta așa pentru toate selfie-urile pe care și le pot face cu diverse machiaje. :))

Mi-a plăcut mult ce se întâmplă la YELLOW.MENU – 90 % din comenzile de mâncare vin de pe mobile. Lucru care m-a bucurat, pentru că, într-adevăr, dacă te lovește foamea, din bătălia cu desktop-ul, din nou, mobile-ul iese câștigător. În altă ordine de idei îmi place mult platforma și mecanismul de livrare pe care l-au construit. Habar n-aveam că poți să-ți programezi când să-ți vină mâncarea a 2-a zi. Tare.

Mai apoi, Cristian Ignat, Fondator Canopy, ne-a vorbit despre ce întrebări trebuie să-ți pui atunci când ai în vedere un brand și-l duci în mobile și ce reguli ar trebui să respecți. În primă fază, trebuie să verifici nevoia clienților tăi pentru site-ul pe mobil – acest lucru îl faci întrebându-l pe Google Analytics 1) câte căutări pe brandul tău vin de pe mobil?; 2) Cât la sută din traficul direct vine de pe mobil?; 3) Ce procent din returning visitors sunt de pe mobil?; 4) Câte căutări se fac de pe mobil pe cele mai importante cuvinte?; 5) Cum arată site-ul concurenților principali pe mobil?; După toate astea mai sunt câteva reguli de urmat – e musai ca site-ul tău să fie mobile friendly. Nu clona un site deja existent pentru a face o aplicație. Măsoară tap to call-ul pentru conversie și, nu în cele din urmă, fii în Google places.

Ideea e că dacă ai un brand, trebuie să gândești în termeni de mobile pentru a avea succes pentru că, la fel cum am spus și mai sus, este omniprezent în viețile noastre.

Alte idei mișto pe care le-am aflat despre mobile Mobifest 2016:

  • CPC-ul (costul per click) este mai mic pentru mobil decât cel pentru desktop
  • Seara rata de conversie este mult mai bună decât în timpul zilei
  • Site-ul tău e musai să fie optimizat pentru mobil dacă vrei să le oferi oamenilor o experiență plăcută
  • 34 % din utilizatori cumpără un produs online prin intermediul unui smartphone
  • Ce fel de conținut consumă românii pe telefonul mobil (poză preluată de pe Twitter-ul lui Manafu)

Mobile - Mobifest - ce continut video se consuma pe mobil

  • 30 % din cumpărăturile online se fac în baie :))
  • 89 % din smartphone-uri sunt folosite cel mai des acasă
  • Ce fac românii zilnic pe telefon (poză preluată de pe Twitter-ul lui Cristi Florea)

Mobifest - ce fac romanii pe smartphone

Acestea fiind zise, e clar că mobile-ul a prins teren în fața desktop-ului. Mi se pare interesant cât de mult se va dezvolta în următorii ani. Voi ce părere aveți?

2 comentarii la „Mobile vs Desktop – câteva idei de la Mobifest”

  1. Puteam să jur că „accessing social networks” e pe primul loc în ultima poză. Am rămas surprins. Sau poate sunt și de-ăia care intră pe browserul telefonului și intră pe facebook :)). Poate s-a luat asta ca accesare a unui website…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: