Sari la conținut

La mulți ani, dragă Limbă Română!

Astăzi, 31 august, se aniversează Ziua Oficială a Limbii Române. Aniversare care datează de prin anul 2013 când a fost votată și aprobată. Se pare că fusese propusă vreo 2 ani de zile, dar, cum nu prezintă un interes deosebit, a fost pusă pe masă cu 2 ani mai târziu. Destul de corect dacă ne gândim cam cum merge cu partea politică de pe la noi (parte pe care mi-am promis să nu o discut niciodată pe blog).

Ei bine, La Mulți Ani, Limbă Română! 

Partea foarte mișto este că, deși nu știam, se pare că această zi este sărbătorită și în Republica Moldova de prin 1989. Lucru care mi-a plăcut pentru că Basarabia Pământ Românesc și pentru că așa mi se pare normal să fie.

De asemenea, îmi place să văd că se acordă puțină atenție și lucrurilor care țin de România. Mi se pare că prea multă atenție este acordată sărbătorilor împrumutate din diverse culturi de pe întreg globul și se instalează o isterie generală (aș da ca exemplu doar Halloween și Valentine’s Day, cred că e de ajuns pentru a exemplifica isteria care se creează în perioada respectivă).

De altfel, se întâmplă multe alte lucruri frumoase prin București cu ocazia zilei în care sărbătorim Limba Română. Multe dintre acestea le găsiți pe Agerpress.

Grigore Vieru – În Limba ta

In aceeasi limba
Toata lumea plange,
In aceeasi limba
Rade un pamant.
Ci doar in limba ta
Durerea poti s-o mangai,
Iar bucuria
S-o preschimbi in cant.

In limba ta
Ti-e dor de mama,
Si vinul e mai vin,
Si pranzul e mai pranz.
Si doar in limba ta
Poti rade singur,
Si doar in limba ta
Te poti opri din plans.

Iar cand nu poti
Nici plange si nici rade,
Cand nu poti mangaia
Si nici canta,
Cu-al tau pamant,
Cu cerul tau in fata,
Tu taci atuncea
Tot in limba ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: