Ieri, aveam un chef nebun să văd un film care să mă prindă și să nu facă parte din clișeul Hollywoodian. În ultimul timp, recunosc, am rămas un pic în urmă cu tot ce a mai apărut în cinema. În același timp, am o nebunie cu tot ce s-a întâmplat în penitenciarele comuniste, naziste, chinezești, etc.
Despre lagărele comuniste v-a mai povestit Andreea. Jilava, Pitești și Casimca Jilavei. Ok, ok, alea au fost niște lagăre cunoscute ați spune, dar ce-i cu închisoarea asta din Stanford?
De câteva ori am avut discuții la facultate cu privire la acest experiment, dar parcă totul trecea pe lângă mine și nu țineam să mă interesez mai mult legat de ce s-a întâmplat cu adevărat acolo. Principalul lucru pe care îl știam era că s-au modificat grav comportamentele oamenilor care au participat la experiment. Atât al gardienilor, cât și al prizonierilor. Dar ce am văzut în film nu se poate compara nici pe departe cu gândurile pe care le aveam eu.
Filmul se numește The Stanford Prison Experiment a.k.a Experimentul închisorii Stanford.
Am dat peste el din greșeală. Dar a fost foarte bun. La fel cum v-am zis, nu mă așteptam să se ajungă la niște lucruri și niște comportamente atât de grave. Treaba fiind destul de simplă, gardienii s-au folosit într-un mod excesiv de puterea pe care o puteau exercita asupra prizonierilor. 24 de oameni aleși dintr-un număr de 75 de candidați ce s-au oferit voluntari pentru o perioadă de până la 14 zile. Studenții care participau aveau să primească 8 dolari pe oră. Aveau să fie închiși respectând structura și condițiile unei închisori adevărate. Zimbardo, psiholog și administrator al proiectului, a gândit experimentul cu scopul de a induce dezorientare, depersonalizare și dezindividualizarea celor participanți. Doar că lucrurile au luat o turnură neașteptată până și pentru el, experimentul fiind întrerupt după numai 6 zile din cauza conflictelor, a violenței și a stărilor ce s-au născut.
N-aș vrea să dau mai mult „din casă”, ca sa zic așa. Vă las să vă uitați la film și după vă aștept cu păreri și comentarii. 😀
Acest film aduce pe marile ecrane experimentul prin care universitatea din Stanford doreşte să urmărească comportamentul a 24 dintre participanţi, în condiţiile unei detenţii simulate. Cei 24 de participanţi au fost aleşi astfel încât să prezinte toate semnele unor persoane stabile din punct de vedere psihic. Astfel, universitatea simulează o închisoare în subsolul clădirii principale în care participanţii, împărţiţi anterior în 2 grupuri, gardieni şi deţinuţi trebuie să convieţuiască timp de 14 zile. În cazul apariţiei unor semne de violenţă, experimentul avea să se încheie. Cum s-a transformat comportamentul celor implicaţi şi care au fost concluziile urmează să vedem în ceea ce este un film tragic şi emoţionant. (Cinemagia)