Sari la conținut

Eminescu NU este „Cel Mai Mare Poet Național”!

Eu nu mai pot cu Eminescu. De fiecare dată când se apropie Bacul, este ziua lui de naștere sau este o altă sărbătoarea care-l ridică slăvi este „Cel mai mare poet Național. Ei bine, nu este cel mai mare poet național.

Mi se pare Over Rated și Învechit. Un om, cu numeroase decepții ce a cunoscut succesul datorită unor oameni cu influență în perioada respectivă, care scria pe un subiect care nu era prea exploatat pentru vremea respectivă și care a fost scos din viața politică pentru că începuse să deranjeze.

Să gândim puțin rațional, fiecare român, da, am tupeul să spun fiecare, a auzit de Eminescu. Dacă vreți are cea mai bună campania de Advertising pe care o poate avea un poet. De ce spun cea mai tare? Pentru că s-a înrădăcinat ideea că este cel mai bun poet național și oamenii, fără dorință de introspecție și căutare nu au mai citit și alți poeți mult mai valoroși decât Eminescu.

Pun pariu cu orice critic că textele lui Marin Sorescu, de exemplu sunt net superioare lui Eminescu. (Părere Personală) Să nu mai spun de alții ca Ana Blandiana, Rilke, Bacovia, Esenin, Voltaire, Maiakovski, Neruda, Cărtărescu și lista poate continua cu multe alte exemple concludente pentru a demonstra că Eminescu este slab din punct de vedere al conținutului.

O să vina oameni să-mi spună „Cum îți permiți să spui toate acestea?”

Well, e o părere, însă, vă invit să vă răspundeți la câteva întrebări.

Cât de variat este Eminescu în teme și motive în comparație cu ceilalți?

De ce de Eminescu se aude mereu pe orice canal media și de ceilalți mai puțin, spre deloc?

De ce este supranumit Geniu?

Nu vi se pare că este băgat pe gât efectiv tinerilor în școli?

Și apropo de asta cu băgatul pe gât. Se pune cărămidă peste cărămidă în școli la îndocrinarea conform căreia trebuie musai să-l știi pe Eminescu. Nimic mai greșit. Nu-i musai. Și dacă intru și mai adânc în problemă, Glossa mi se pare de 5 ori mai reprezentativă pentru tineri decât Luceafărul. Luceafărul e ceva mai comercial ce-i drept, aveți și voi dreptate.

În fine, pentru mine, și nu știu dacă și pentru voi, Eminescu nu este „Cel mai Mare Poet Național”. Este învechit și mult prea promovat.

Părere Personală. Să ne citim cu bine!

20 de comentarii la „Eminescu NU este „Cel Mai Mare Poet Național”!”

  1. Pingback: Cu ce am rămas din experienţa Bacalaureatului?! | Spectacolul Vieții Cotidiene

  2. Pot spune ca-n perioada asta ma confrunt si eu cu febra bacului si daca am ajuns pana aici,e evident ca am terminat cei 12 ani de scolarizare necesari,dar am aflat din articolul asta mai multe informatii despre eminescu decat am aflat in toata viata mea,m-ai facut sa ma simt ignoranta. Iar diversitatea nu prea exista,opera unui autor sta in genere sub influenta unui semn sau stil distinctiv, Mihaita a avut multe modele,pe care (spun criticii) i-a intrecut ,atingand apogeul creatiei sale cu grandiosul poem de sinteza..bla bla..dar nimeni nu ne invata si de la cine s-a inspirat,iar modelele astea trebuie si ele studiate,ca sa le intelegem,ca sa-l intelegem pe Misu.dar nu -i normal ca doar un cerc restrans de literatii sau cei care urmeaza un profil specializat sa aiba ocazia sa studieze literatura universala .nu poti cere unui popor care invata despre eminescu doar ca a fost un romantic intarziat si ….ca e cel mai mare poet roman ..si atat!..sa faca el o paralela intre Misu si altii..sa aduca si argumente viabile care sa-i sustina parerea..hmm mult succes cu asta,mai intai fa prezentarile intre romanasu’ nostru cu ochii in televizor si acesti „altii”

  3. Big like!tocmai d-aia se promoveaza ideea ca scoala e doar un indrumator,daca doresti aprofundare,stii cam pe unde sa cauti..dar nu prea stii ce sa cauti asa caaaaaaaa…eminescu nu e cel mai mare poet roman.e chiar mediocru,dar pentru altii e,fanfaronada asta tine de gust,pe vremea lui era spectaculos,meticulozitatea lui impresiona ,prezenta arta intr-o forma frumoasa,acum nu se mai pune accent pe ce-i frumos,ci pe ce este expresiv..

  4. „Cât de variat este Eminescu în teme și motive în comparație cu ceilalți?”
    Nu stiu .. oricum ai dreptate . Cantitate>calitate. Adica temele si motivele sociale , de dragoste , de incompatibilitate intre doua persoane care apartin unor lumi diferite si alte teme filozofice nu mai ajung.

    „De ce de Eminescu se aude mereu pe orice canal media și de ceilalți mai puțin, spre deloc?”
    Nu mi se pare ca este asa . Poate doar in zilele din apropierea bacului si 15 ianuarie cum ai mentionat.Am auzit mai mult pe posturile de radio despre autori contemporani: Sorescu , Stanescu .. etc .

    „De ce este supranumit Geniu?”

    Poate pentru ca opera lui este usoara de citit pentru oricine si reuseste prin cuvinte atat de simple sa exprime atat de multe.
    Alt motiv: Titu Maiorescu spunea ca daca citea ceva nu mai uita niciodata.

    Critici voi, cu flori desarte,
    Care roade n-ati adus
    E usor a scrie bloguri
    Când nimic nu ai de spus.

  5. Sa fii impotriva parerii majoritatii nu te face intotdeauna mai destept.
    In primul rand argumentele tale sunt invalide. Titlul articolului il vizeaza pe Eminescu ca fiind poet NATIONAL, deci nu il poti baga in aceeasi oala cu Esenin, Neruda si altii pe care i-ai citit, intrucat nu a pretins nimeni ca este cel mai mare scriitor la nivel mondial.

    Referitor la numarul de teme abordate, daca vrei sa fie asta un criteriu in vederea alcatuirii unui top, am vazut ca l-ai pomenit si pe Bacovia in listuta ta de scriitori. Pai in comparatie cu Bacovia Eminescu are la teme cacalau.
    Si ceea ce mi se pare cu adevarat revoltator ” Eminescu este „invechit”.Poezia nu este o piesa hip hop sa spui omg this is so 2008… Poezia a avut si are trepte de evolutie, Eminescu a scris in conformitate cu cerintele poeziei de la acea vreme. Macedonski , Minulescu, Bacovia, Arghezi la fel, pana la Cartarescu si Ana Blandiana.

    .Cât de variat este Eminescu în teme și motive în comparație cu ceilalți?
    Cred ca ti-am raspuns la intrebarea asta

    .De ce de Eminescu se aude mereu pe orice canal media și de ceilalți mai puțin, spre deloc?
    nu stiu exact unde vrei sa bati cu intrebarea asta dar o sa incerc sa iti raspund.

    Pentru ca Eminescu, chiar daca vrei sa il consideri cel mai bun sau nu, este printre cei mai importanti.
    Nu toata populatia are simtul cultural educat, mass-media prezinta (cand o face) etaloane ale valorii nationale, astfel incat orice individ sa aiba minimum de cunostiinte. Asta nu se intampla numai in literatura vezi Simona Halep, Nadia Comaneci, etc. care sunt reprezentantii unor valori.

    Referitor la sistemul educational, da, este de cacat, dar nu pentru ca te obliga sa il stii pe Eminescu. ” nu e musai ” ba e FOARTE musai sa il stii. este extraordinar de musai crede-ma

  6. E musai sa-l stii pe Eminescu?Spune-mi si mie cu ce te ajuta in viata?Prefer sa fac sport,sa fac miscare si sa invat o materie care chiar ma ajuta in viata cum ar fi economia sau antreprenoriat sau ceva aplicabil in viata de zi cu zi decat sa citesc un frustrat care a stat izolat toata viata si a avut dezamagirea vietii lui in dragoste.Nu ma intelege gresit,sunt la profil uman dar consider ca oricum sistemul de invatamant este la pamant si nu mai e de actualitate.Life is life! In alte tari ai maxim 4 materii si acelea ti le alegi pe care le vrei tu;au laboratoare de chimie,de literatura,au studio de muzica si nu iti baga pe gat un pesimist convins.Poate o fi fost geniu nu zic nu dar suntem in 2015!

    1. Marco. Eu personal consider ca un individ ar trebui sa aiba macar un minim de cultura, mai ales nationala. De asta e musai sa il stii pe Eminescu. Sunt de acord cu tine, sistemul e de cacat, dar nu din cauza asta. Un sistem educational superior nu te-ar lasa sa te dezvolti fara sa iti stii valorile nationale.

      1. O sa-ti zic exact replica cu care mi-a dat peste nas o profesoara prin clasa a 9a. Cine intelege literatura , intelege orice il inconjoara.

      2. Pingback: Cât te costă să fii la curent cu orice act cultural? | Spectacolul Vieții Cotidiene

      3. Pingback: 1 an de când am fost respins la actorie. #Backstagestory | Spectacolul Vieții Cotidiene

      4. Si citindu-l pe Neruda dau peste asta… mult timp de la ultimele comentarii – aspect nesemnificativ. Mi se pare grotesca o comparatie intre Neruda si Eminescu. Am zambit trist. La fel ca atunci cand am vazut acel „well”. Ma intreb daca ai citit opera vreunuia dintre cei amintiti integral… ma rog, cea poetica. Poezia lui Eminescu mi s-a parut mereu …ca dulceata prost facuta. In ziua in care am citit pentru prima data „Strigoii”, i-am iertat tot. Sj tof eu il iubesc pe Minulescu.

          1. Te inseli si presupui chiar mai mult decat am facut-o eu mai devreme. Intrebarea era retorica nu pentru ca „ma astepram” la un anume raspuns sau aveam deja in minte ca nu ai fi citit operele in integralitatea lor, ci, pentru ca oricare ar fi realitatea, nu o poti proba…

          2. Pingback: Cât te costă să fii la curent cu orice act cultural? - Cosmin Cengher

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: