Am fost întotdeauna de părere că educația în școli și sistemul trebuie să avanseze. Asta ca să nu creăm niște generații care nu pot mai mult din cauza unui sistem care, știm cu toții, e așa cum e. D-aia mi se pare super mișto ideea celor de la Fundația Orange cu Digitaliada.
Adicătelea, mai pe scurt, un proiect foarte ambițios și foarte bine gândit de cum să îmbunătățim modul de lucru și învățare la copii din clasele 5 – 8. Digitaliada este un proiect pilot, dar mie mi se pare că promite foarte mult – faza e că 10 școli din mediul rural vor fi dotate cu echipamente IT ce vor conține materiale digitale educative. Și, mai presus de asta, așa cum mi se pare și normal de altfel, învățarea vine prin joc. Vă recomand să aruncați un ochi pe ghidul de utilizare, e explicat mai pe larg totul. 😀
Ce mi se pare la fel de interesant este că Digitaliada încurajează crearea de conținut didactic digital pentru orice disciplină școlară. Adică dacă un profesor vrea să facă altceva și e mai deschis la minte decât compatrioții dinozaurieni (cum i-am numit eu), o poate face – adică poate face materia aia stufoasă și, de multe ori, nefolositoare, mult mai atractivă pentru copii.
Mă gândesc că, având în vedere cele de mai sus, totul poate fi adaptat la nevoile de acum. Și astfel poate nu o să ne mai văităm că toți copiii de 12 ani stau și se uită la prosti pe net. Pentru că da, dacă există și o educație pe măsură, mă gândesc că nu o vor mai bălănii toată ziua pe tabletă uitându-se la nu știu ce lucruri „neadecvate pentru vârsta lor”. Poate că vor aprofunda ce au învățat la școală. Da, tot digital. Pentru că asta trebuie încurajat. Și pentru că generația e de așa natură. Și pentru că dorința pentru mediul digital nu e ceva rău.
Voi ce părere aveți despre proiect, cum vi se pare? 😀