Sari la conținut

De ce nu mi se pare eficientă promovarea agresivă

Promovarea agresivă, un subiect despre care mă tot țin să vorbesc de ceva timp, dar de fiecare dată am abandonat în ideea că cine sunt eu să vorbesc despre niște lucruri pe care alți oameni, mai cu experiență, le-ar putea dezvolta mult mai bine. Însă, cum grădina internetului este mare, o părere în plus cred că nu strică niciodată. Mai ales că este destul de pertinentă, zic. Așadar, să vedem la ce mă refer când zic că promovarea agresivă nu-i ok.

Atunci când vorbesc despre această tactică, mă refer la invitații de a da like la pagini de pe Facebook, mesaje private de genul „dă și mie un share„, mesaje de la diverse „companii” și mai nou și apeluri telefonice. Dacă folosești oricare dintre aceste lucruri, din punctul meu de vedere, nu e în regulă.

Ca tot omul normal, bineînțeles că te-ai întreba „De ce promovarea agresivă nu e o metodă bună?!”.

Este destul de simplu. Dar înainte de a da câte un argument în parte, pentru fiecare dintre metodele de mai sus aș vrea să împătășesc un mic secret. Acum ceva timp, eram atât de bălan încât și eu foloseam aceleași metode tâmpite de a mă promova (mă refer la invitațiile de a da like și la „salut/ bună, dă-mi și mie un share/ like”. Da, atât de nașpa eram. Între timp mi-a mai venit un pic mintea și mi-am dat seama că like-urile nu-ți dau de mâncare și share-ul ăsta cerut nu fidelizează cu nimic publicul pe care tu îl targetezi.

Din contră, nu face decât să fie un lucru care nu te ajută cu nimic. Din mai multe puncte de vedere:

  • Invitațiile de a da Like la o pagină de Facebook – Nu te ajută cu mare lucru, fiindcă, din experiența personală, atunci când văd o invitație către o pagină, dacă nu mă atrage super mult titlul paginii respective nici nu mă mai uit, să nu mai vorbesc că nu dau click. Plus de asta este o metodă agresivă și agasantă. Dacă mie îmi place o pagină o să-i dau singur like și o să-i dau și share.
  • Mesajul cu „dă și mie un share” – O metodă pe care o foloseam la greu. Atât de fraier eram. Mi se pare promovare agresivă din N motive luate câte 100. Dacă îmi place și o văd pe undeva o să dau eu share, asta pentru că îmi place, nu pentru că îmi zici tu să dau share. Plus de asta, e ca o mică poruncă așa, „dă și mie share!”, lucru care nu va fi deloc apreciat.
  • Mesajele pe telefonul mobil – Am fost mai demult la stand-up comedy, într-un bar unde sunt frecvent spectacole. Într-unul dintre cele mai mari de profil, nu o să dau numele din respect. Primesc lunar mesaje de genul „în seara asta X, Y și Z au spectacol de stand-up de la ora W. Hai și tu, rezervă-ți bilet acum, pentru tine și prietenii tăi”. Și nu este un caz izolat, chiar acum câteva zile vorbeam cu o prietenă, care lucrează într-una dintre cele mai mari librării de pe la noi. Îmi zicea că politica este să trimiți mesaje cumpărătorilor cu chestiuțe noi și alte rahaturi. Mh, nașpa, zic. Mă gândesc că dacă sunt interesat, intru singur și aflu, nu?
  •  Apeluri telefonice – Acum ceva luni am fost cu niște prieteni la mai multe agenții de Work & Travel pentru a ne interesa de ce și cum. Ieri văd că am un apel ratat. Sun înapoi și realizez că este de la agenție, o tipă care chiar îmi păruse de treabă. Îmi zice că deja a aflat de la o prietenă cu care am mers care-i duda și ce voia să afle. Zic, no shiiit? ‘Tu-vă-n gură. Când e vorba de bani cum sunați imediat.. Promovarea agresivă face ravagii din nou.

Acum, ori sunt eu nebun, ori nu știu, dar mie mi se par super agresive chestiunile astea când vine vorba de promovare. Și nu mi se pare deloc benefic. Bă, da’ deloc. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: