Sari la conținut

Cât te costă să fii la curent cu orice act cultural?

Multă vreme, înainte de a mă apuca de actorie, nu eram la curent cu tot ce înseamnă cultura unui om. Și aici mă refer la orice act cultural, teatru, cărți, expoziții, conferințe (în mare parte despre dezvoltare personală și public speaking), biblioteci, festivaluri de muzică și lista poate continua. Eram o persoană care lăsa toate lucrurile acestea la o parte, în ideea că „ce, nu știu eu?”. Aveam curând să aflu că lucrurile nu stau chiar așa și că, dacă vrei într-adevăr să nu rămâi pe dinafară într-o discuție, atunci, ai nevoie să fii părtașul oricărui act cultural ce se petrece pe lângă tine.

Auzeam adesea vorba asta: „fără poezie, viața e pustiu” (știu, mulți ar spune că nu este relevant exemplu), dar este relevant din prisma faptului că, atunci când m-am apucat să devorez tot ce-mi cade în mână, în materie de operă lirică, perspectiva pe care o aveam față de această replică a devenit una cu mult mai clară. Și mi-am și dat seama că Eminescu nu este cel mai mare poet național, cum ar crede foarte mulți.

În același timp, am înțeles și că atunci când vorbim despre manipularea populației, vorbim în deosebi despre lipsa culturii în rândul oamenilor. Și ăla a cam fost momentul când am început să fiu genul de persoană care ia parte la tot ce înseamnă cultură.

Ieri am descoperit infograficul realizat de cei de la Metropotam, infografic pe care l-am considerat extrem de concludent încât să îl pun pe blog. Astfel, au realizat un studiu referitor la bugetul de care are nevoie un om pentru a fi la curent cu toate noutățile în materie de cultură.

„Am estimat că un bucureștean cult merge de 2 ori pe lună la o piesa de teatru, are un abonament la bibliotecă, își cumpără un audiobook pe lună pentru a-l asculta în drum spre birou sau atunci când călătorește, merge la un spectacol de operă, balet sau la un festival, are abonament la Dilema Veche și la New Yorker, merge o dată pe săptămână la cinema, își cumpără 2 CD-uri audio originale, este abonat la un streaming de muzică, vizitează cel puțin o expoziție, isi cumpără 3 carti, participă la conferințe și este interesat de workshop-uri.

La final, am adunat și a ieșit că suma pe care o persoană activă din punct de vedere cultural o cheltuie pe lună este cuprinsa intre 569 si 1087 lei. Iar dacă vorbim despre un cuplu, trebuie, evident, să înmulțim cu 2.” Întregul articol cu totul explicat pe îndelete îl găsiți aici.

Așadar, un act cultural costă:

Info_cheltuieli_1

Buget care, mi-e unu, mi se pare foarte mare și un pic cam exagerat. Dar, în același timp, este necesar pentru a te dezvolta.

5 comentarii la „Cât te costă să fii la curent cu orice act cultural?”

      1. să spui despre dilema că e cultură și că e altceva decât un mod de a lua bani de la min culturii (astfel de reviste primesc finanțare) când dilema aproape sigur funcționează pe societatea de la adevărul, societate insolventă, e la fel cu strigătul posturilor tv insolvente de 4-5 ani că se cheltuiesc banii de la buget nu-știu-cum(la care buget ei nu dau nimic) scuze că m-am întins. îmi provoacă repulsie minciuna dilema
        ce ziceai cu actoria de fapt? esti la actorie? dacă da, tareeeee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: